Karoli Gaspar University

Представление

Прочетете официалното описание

Факти

Университетът Кароли Гаспар е основан от Реформаторската църква в Унгария . Този факт се отразява в официалното наименование на институцията: Университетът Кароли Гаспар на Реформаторската църква в Унгария.

Университетът е кръстен на Кароли Гаспар, калвинисткият пастор, който подготви първия пълен унгарски превод на Библията през 1590г.

Университетът е създаден в настоящето си от 1993 г., но историята му води началото си от 1839 година.

Освен Будапеща и Nagykőrös, където се намират двата основни кампуса, Университетът Кароли Гаспар осигурява курсове в съседни страни: в Таргу Мурес / Маросварарели и Илиени / Илиефалва (и двете в Румъния), както и в Берехове / Берегсаш (Украйна) и в Левице / Léva (Словакия) в сътрудничество с местните висши училища.

численост

над 7600 студенти, записани в учебната 2017/18 година в университета,

който се състои от следните 5 факултета:

  • Юридически факултет
  • Факултет по хуманитарни науки и социални науки
  • Богословски факултет
  • Учителски факултет
  • Факултет по социални изследвания и здравни науки.

Около 50 катедри принадлежат общо на четирите факултета.

Има 528 членове на академичния състав, които преподават по 38 (бакалавърска степен, магистърска програма, едноциклен).

Добре дошли в ректора

Правният предшественик на нашия университет е Реформираната теологична академия в Будапеща, основана през 1855 г. и получи статут на университет от унгарския парламент през 1990 г. През 1993 г. Общото събрание на Реформаторската църква в Унгария взе решение за създаване на университет, обхващащ широк кръг на факултетите и това решение беше одобрено по-късно през годината на 21 септември от парламента на Република Унгария. Чрез създаването на Университета Кароли Гаспар Реформаторската църква в Унгария изпълни целите на своите предци. Нашият университет в духа на universitas scientiarum цели да повиши статута не само на Църквата, но и на нацията чрез своята образователна, преподавателска и академична работа.

"Без знание моите хора ще загинат!" - такъв беше викът на старозаветните пророци и реформаторите в техните проповеди. Невъзможно е да си представим ефекта, който легионите на скитащи университетски учени с реформирани убеждения, проправили път към Швейцария, Холандия, Германия, Шотландия и по-късно Северна Америка, са имали върху Реформаторската църква, а също и върху унгарската култура. Духът на унгарския протестантизъм е въплътен в такива личности като Гаспар Кароли, Гаспар Хелтай, Алберт Шенци Молнар, Балинт Коси Цергер, Янос Апаксей Цере, Шандор Крьоси Чома, Боляите, а в по-ново време - Ласло, Йос Рауш, Рабс, Радос, Радос, Радос, Радос, Радос, Радос, Радос, Рабс Endre Gyökössy, наред с други. Протестантските училища и университети през вековете проправиха пътя на реформаторската и унгарската култура. Те ще продължат да го правят и в бъдеще.

Ангажиментът на Университета Кароли Гаспар е да изпълнява изтъкнатите традиции на реформираните колегии в Сароспатак, Папа, Дебрецен, Колоссвар и Нагиенед. В допълнение към образованието на министрите на религията, за целите на академичните изследвания, обучението за длъжността на преподавател и за степента на доктор по философия, както и присъждането на степени, целите и задачите му са осигуряване на университетски и колежи ниво на основно образование в няколко области и отрасли на науката и да може да извършва академични изследвания в съответствие с гореспоменатите традиции и в духа на Реформацията.

Нека Бог да благослови тази повече от 160-годишна институция. Молим за това с надеждата, че ще успее да изпълни споменатата по-горе мисия през следващите десетилетия.

Проф. Д-р Йозеф Зенгелер
ректор

Мисия

В духа на библейското слово мисията на университета е да възпитава младите хора, които съзнателно претендират за морала и духовните ценности на християнството, и да обучава професионалисти с актуални знания за доброто на нацията, да служи на живеещите унгарци в Унгария и извън нашите граници, преди всичко, реформираната система от институции и реформираните общности. Освен това, мисията на университета е да насърчава академичното и социално сътрудничество на протестантските общности в Европа чрез помощта на център в Унгария и да увеличи участието на членовете на унгарската реформирана общност в интелектуалния и академичния живот. Чрез всичко това Университетът допринася за изпълнението на християнската социална мисия на Унгарската реформирана църква.

Студентски живот

На университетско ниво студентите от университета Кароли Гаспар са представени от Студентския съюз (EHÖK) . Отговорностите на Студентския съюз включват подпомагане на комуникацията между записаните студенти и университета, представляващи интересите на студентите във висшето образование и академичните въпроси, както и в регионални и национални организации. EHÖK трябва да координира работата на Студентските съюзи на факултетите и също така има членство в международни студентски организации.

Университетът Кароли Гаспар има наистина активен и развиващ се студентски живот. Студентският съюз организира и предлага широка гама от културни и професионални програми за студентите. Студентският съюз насърчава всички да се срещнат със своите преподаватели и съученици извън университета, да установят нови приятелства и да установят нови контакти.

Дните на общността в Кароли се провеждат във всеки семестър преди есенната и пролетната ваканция. По време на тези случаи се организират различни лекции за студентите, свързани с тяхната област на обучение и бъдещи професии, провеждани от техните преподаватели или признати професионалисти от техните области. Например студентите по право имат възможност да присъстват на презентации, провеждани от съдии, адвокати или прокурори, които въвеждат хода на кариерата си. Последният ден на събитието е Денят на спорта, където участниците могат да играят футбол, хандбал, баскетбол, волейбол или да пробват зумба. По-смелите ученици дори могат да се включат в битка с пейнтбол.

Студентите на университета могат да участват в широка гама от любителски спортни отбори по футбол, баскетбол, хандбал, волейбол или водна топка. Тези отбори играят в аматьорски първенства, организирани сред други университети и колежи. Възможността да се присъедините е отворена за всички, дори за абсолютни начинаещи. Освен спортните занимания учениците имат възможност да научат и традиционен унгарски народен танц.

Богословският факултет предлага много духовни програми за студентите, тъй като активният религиозен / духовен живот се счита за важен и насърчаван в университета. В залата за студентски резиденции Ráday се организират веднъж седмично библейски учебни групи за обитателите. Има подобни случаи, организирани и от пастора на университета. Самият Факултет предлага още повече религиозни програми, например има колективна молитва по обед в делничните дни, а също така има различни молитвени групи, координирани от ентусиазираните студенти на Факултета.

Колежът за напреднали обучения в Bocskai István е автономна институция с високи стандарти на професионално обучение. Целта му е да осигури висококачествено образование, да подкрепи талантливи студенти и да възпита професионално мотивирани и амбициозни млади интелектуалци. За постигането на тези цели членовете на Колежа за напреднали изследвания работят в два семинара на базата на тяхната област на обучение, които са следните: публично или частно право.

KAPSZLI е организация с нестопанска цел, създадена през 2004 г. Неговите членове, които изучават Психология в университета, организират и провеждат конференции и събития, за да запознаят науката на психологията с всички. По време на тези презентации, които често се провеждат от известни професионалисти от съответните им области, се обсъждат интересни актуални теми и нови открития в психологията. Освен това KAPSZLI подготвя студентите за техния бъдещ професионален живот.

Всяка година KAPSZLI организира една от най-големите конференции на Унгария в областта на психологията с 40 лекции и над 20-30 семинара през 3 дни. През цялата година по-малки лекции се провеждат ежемесечно. Подготовката на тези лекции, включително проектиране на уеб страници и плакати, свързване с лектори, реклама, търсене на спонсори, се подреждат от членовете на KAPSZLI, които постоянно работят за подобряване на организацията си.

Места

Будапеща

Károli Gáspár Református Egyetem

Address
H-1091 Budapest, Kálvin tér 9.
Будапеща, Унгария