Université libre de Bruxelles - ULB

Université libre de Bruxelles - ULB

Université libre de Bruxelles - ULB

Представление

Добре дошли в Université Libre de Bruxelles!

БРЮКСЕЛ, ГРАД В ЧОВЕШКИ МАЩАБ

В сърцето на Европа, само на 1:20 с влак от Париж, на 1:30 от Амстердам и на 1:50 от Лондон и Кьолн, Брюксел предлага всички предимства на столица и качеството на живот на голям и оживен град. Брюксел е дом на всички основни европейски институции. Той е официалното седалище на ЕС и много други политически и икономически субекти, вземащи решения, и се гордее с нарастващ брой предприятия, организации и международни експерти.

Дългата традиция на гостоприемство и обмен в най-зелената столица на Европа означава, че посетителите и жителите могат да се насладят на широка комбинация от световна храна и музика, докато културните лешояди могат да избират от множество музеи и представления. Разположен в сърцето на града, Université Libre de Bruxelles или ULB също предлага много културни, празнични и спортни дейности. Университетските кампуси и околните райони са изключително привлекателни, осигурявайки точното съчетание от обучение и свободно време.

МУЛТИКУЛТУРЕН И МЕЖДУНАРОДЕН

Като мултикултурен университет с една трета от студенти и изследователи от чужбина, международните отношения са ежедневна реалност за Université Libre de Bruxelles, точно както самия град Брюксел, един от най-космополитните градове в света. Сътрудничеството с университети от цял свят беше засилено както в образованието, така и в научните изследвания, до голяма степен благодарение на различните европейски програми за мобилност. В допълнение към програмите за студентска мобилност, университетът предлага разнообразни интегрирани програми с чуждестранни партньори, включително съвместни магистърски и докторски степени. Няколко от тези програми са получили престижната акредитация Erasmus Mundus .

Неговата външна позиция по отношение на Европа и света доведе до редица споразумения, сътрудничества и специални партньорства, създадени с някои от най-добрите световни университети. С дългогодишен опит на международната сцена, университетът стартира UNICA, мрежа от 45 водещи европейски университета , която обхваща над един милион студенти. Освен това е член-учредител на Международния форум на държавните университети (IFPU).

Интернационализацията на институцията се основава на следното:

  • Трансгранично сътрудничество с региона Nord-Pas-de-Calais (Lille) на Франция
  • Политика на предпочитани партньори за изграждане на съвместни, дългосрочни дейности с около десет институции (по-специално Оксфорд, Париж VI, Бъркли, Монреал, UBC във Ванкувър, Фудан в Шанхай)
  • Няколко специализирани институции и центрове, включително Institut d'études européennes (изследователски център Жан Моне), Брюкселското училище по икономика и мениджмънт Solvay, Училището за обществено здраве, Центъра за канадски изследвания, чешки изследвания и др.
  • Трансатлантически диалог и отваряне към нововъзникващите страни

През годините и въпреки ограничените ресурси ULB успя да поддържа нивото си на високи постижения и да изпълни своите обществени и социални отговорности. Университетът вярва, че може да помогне за създаването на по-справедлив и демократичен свят, като допринесе за отношения на доверие, критично измерение и безпристрастност, изисквана в един глобализиран свят

НОВАТОРСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Четири научни Нобелови награди, един медал на Фийлдс, три награди Волф и две награди Мария Кюри са още едно доказателство за дългогодишната традиция на университета за високи постижения.
Université Libre de Bruxelles е активен член на изследователската област и участва в почти 130 проекта , финансирани от 7-те европейски рамкови програми. През последните няколко години той получи 7 начални безвъзмездни средства от Европейското изследователско пространство (ERC) за финансиране на изследвания в областта на медицината, икономиката, математиката, социологията или политическите науки, както и 2 безвъзмездни средства за напреднали в областта на изкуствения интелект и физиката. В допълнение, Институтът за европейски изследвания на университета е признат за „Европейски изследователски център на Жан Моне“ за работата си по европейската интеграция.

ВИСОКИ СТАНДАРТИ ЗА ПРЕПОДАВАНЕ

Université Libre de Bruxelles има 13 факултета, училища и специализирани институти, които покриват всички дисциплини, тясно съчетавайки академичен принос и научни изследвания. Предлага почти 40 бакалавърски програми и 235 магистърски програми. Той също така си партнира с 20 докторски училища, като почти 1600 докторанти са в ход. Някои от нашите магистърски програми се фокусират върху трансдисциплинарността, докато други поставят по-голям акцент върху международните отношения чрез европейски магистърски степени или върху многоезичието. Ние също така работим в тясно сътрудничество с VUB (Vrije Universiteit Brussel - брюкселски фламандски говорещ университет) от няколко години.

Хуманизъм, лична отговорност...

„Université Libre de Bruxelles основава своето преподаване и изследвания на принципа на свободното проучване. Това постулира, във всички области, независимост на преценката и отхвърляне на основана на авторитет концепция за знание.“ (1-ви член от устава на ULB). Една специфична характеристика на преподаването на ULB е да предложи на студентите тяхната лична свобода, като същевременно им осигури необходимата подкрепа. От самите студенти зависи да се възползват от възможностите и многобройните форми на подкрепа, които са им достъпни: университетът е училище по отговорност.

... и иновация

Най-ярките иновации са въведени на следдипломно ниво. Тези програми, някои от които се преподават вечер и през уикендите, са насочени по-специално към работещи възрастнии се основават или на нововъзникващи социални и икономически нужди (евро маркетинг, корпоративно управление и т.н.), или на напреднали изследвания (естетика и философията на изкуството, философията на науката, биоинформатиката и т.н.). Нови и иновативни курсове от този характер се основават на дългогодишната традиция на ULB на ULB, докато я развиват допълнително в нови посоки.

ФОКУС ВЪРХУ ЕЗИКОВОТО И КУЛТУРНОТО РАЗНООБРАЗИЕ

Тъй като е френскоговорящ университет, повечето от курсовете в Université Libre de Bruxelles се провеждат на френски език. Все по-голям брой магистърски степени обаче се предоставят частично или изцяло на английски език. Университетът предлага широка гама от курсове по френскипреди и по време на учебната година, за да помогне на своите чуждестранни студенти да подобрят своите езикови умения.

АНГАЖИРАН УНИВЕРСИТЕТ

Université Libre de Bruxelles е решен да даде на всеки шанс да продължи обучението си във висшето образование и е разработил набор от инициативи за подкрепа на студентите: напр. финансова и психологическа подкрепа, насоки, уроци по френски и др. Университетът също така предоставя академична подкрепа извън кампуса. Един забележителен пример е програма за подпомагане на ученици с по-ниски успехи в средното училище (Schola), която беше удостоена с наградата Коменски на ЮНЕСКО.

От основаването си през 1834 г. Université Libre de Bruxelles е тясно ангажиран в продължаващия дебат за критичното мислене и свободата. Това включва открито противопоставяне на диктатурите и други националистически злоупотреби, насърчаване на равни възможности и редица други социални проблеми. След основаването на една от първите неправителствени организации (CEMUBAC), университетът продължава да играе активна роля в помощта за развитие и международното сътрудничество.

Европейски и международен, приветстващ независим, ангажиран и динамичен, Université Libre de Bruxelles може също да разчита на своята огромна глобална мрежа от възпитаници (ОАЕ), най-добрите посланици на университета. Въз основа на принципа на свободното изследване, който постулира независимо разсъждение и отхвърлянето на всички догми, университетът е запазил първоначалните си идеи като свободна институция, която е твърдо ангажирана в защитата на демократичните и човешки ценности.

Свобода на запитване и участие

Université Libre de Bruxelles основава преподаването и изследванията си на принципа на свободното проучване и винаги е давал на своите студенти възможността да играят активна и участваща роля в университетския живот и в оценката на обучението, което получават. Всъщност принципът на свободното изследване, който се основава на независима преценка и отхвърляне на възгледа на знанието, основан на авторитет, е залегнал в устава на университета.

В резултат на това ULB е един от малкото белгийски или дори европейски университети, където студентите са представени във всички органи за вземане на решения. В същия дух процедурата за системна оценка на учителите се прилага повече от двадесет години и се основава на собствената оценка на учениците за педагогическите способности на техните учители.

Местоположения

  • Brussels

    Avenue Franklin Roosevelt 50 1050 Bruxelles, 1050, Brussels

    Въпроси