Keystone logo
© Stellenbosch University
Stellenbosch University

Stellenbosch University

Stellenbosch University

Представление

Започвайки през 1918 г. в историческия дъбов град Стеленбош, университетът Стеленбош има четири факултета (изкуства, наука, образование и селско стопанство), 503 студенти и 40 преподаватели. Оттогава насам Университетът в Стеленбош (СУ) се е превърнал в динамична и космополитна общност с повече от 32 000 студенти и близо 3500 души академичен и помощен персонал, разпределени в десет факултета и пет кампуса с широк набор от програми за придобиване на степени, от които можете да избирате. Нашата общност от студенти и докторанти включва над 3000 чуждестранни студенти от 100 държави.

Университетът е дом на някои от най-добрите и най-ярките учени в страната. Вкоренен в Африка, с глобален обхват Университетът Стеленбош (СУ) привлича студенти от цял свят. Студенти от повече от 100 държави, от далечна Южна Корея, Швейцария, Австралия, Габон и Колумбия, обикалят нашите кампуси, което превръща СУ в истински международен университет.

По време на престоя си в Южна Африка чуждестранните студенти получават подкрепа от Stellenbosch University International. Офисът предлага редица услуги - от логистични до академични и социални. Създаден през 1993 г., международният офис на СУ свидетелства за дългогодишния ангажимент на институцията към интернационализацията.

Фокусът ни е върху интердисциплинарни изследвания, които са от полза за обществото в национален, континентален и световен мащаб.

 • SU е партньор-основател на Алианса на африканските изследователски университети (ARUA) Алиансът на 16 африкански университета популяризира & засилване на научните изследвания на континента.
 • Според официалните данни на Министерството на висшето образование и обучение (DHET), публикувани през 2022 г., ние сме сред трите най-големи изследователски университети в Южна Африка, както на глава от населението, така и по отношение на общия обем на научните изследвания.
 • СУ разполага със 7 центъра за върхови постижения на Министерството на науката и иновациите и Националната фондация за научни изследвания (DSI-NRF).
 • 504 изследователи с оценка на Националната фондация за научни изследвания (NRF). Сред тях са 17 изследователи с рейтинг А,
 • 47 научни катедри, включително един от най-големите национални (SARChI) катедри в страната.

Stellenbosch University (SU) е твърдо ангажиран с преследването на знания, изследвания, и иновации, в услуга на обществото. Ние предоставяме център за обучение и развитие от световна класа, който е глобално значим, но същевременно е вкоренен в издигането и преобразуването на нашите местни общности. Действията ни се ръководят от ключови ценности и качества и се подпомагат от изключителен персонал и студенти, стабилни оперативни системи и дълбоко чувство за цел.

Нашите десет факултета (AgriSciences, Изкуства и социални науки, Икономически и управленски науки, образование, инженерство, закон, медицина и здравни науки, Военни науки, наука, и теология) както и училището за изследване на климата, училището за наука за данните и компютърно мислене и бизнес училище Stellenbosch са разположени в пет кампуса в провинция Западен Кейп на Южна Африка.

Според официалните данни на Министерството на висшето образование и обучението (DHET), публикувани през 2022 г., СУ е сред трите най-интензивни университети в Южна Африка, както на глава от населението, така и по отношение на общия обем на научните изследвания.

Сега СУ може да се похвали с общо 20 изследователи с рейтинг А - най-високият брой досега - след като получи девет нови рейтинга А в кръга на рейтингите 2021.

Притежаваме 44 изследователски катедри - 23 в рамките на програмата DSI-NRF SARChI и 21 дарени или финансирани от индустрията катедри. През 2012 г. този брой беше 16. Изследователските катедри имат много значителен принос за резултатите от научните изследвания, въздействието и приходите на СУ като процъфтяваща институция с интензивни научни изследвания.

Броят на постдокторантите е нараснал от 154 през 2012 г. до повече от 340 регистрирани постдокторанти, регистрирани в СУ през 2022 г.

Академични постижения, изследвания и иновации

Според официалните данни на Министерството на висшето образование и обучението (DHET), публикувани през 2022 г., СУ е сред трите най-интензивни университети в Южна Африка, както на глава от населението, така и по отношение на общия обем на научните изследвания. Сега СУ може да се похвали с общо 20 изследователи с рейтинг А - най-високият ни брой досега - след като получи девет нови рейтинга А в кръга за оценяване през 2021 г. Притежаваме 44 изследователски катедри - 23 като част от програмата DSI-NRF SARChI и 21 дарени или финансирани от индустрията катедри.

През 2012 г. този брой беше 16. Изследователските катедри имат много значителен принос за резултатите от научните изследвания, въздействието и приходите на СУ като процъфтяваща институция с интензивни научни изследвания. Броят на постдокторантите е нараснал от 154 през 2012 г. до повече от 340 регистрирани постдокторанти, регистрирани в СУ през 2022 г.

СУ затвърждава репутацията си на институция от световна класа. Според световната класация на университетите на Times Higher Education SU е сред най-добрите 300 университета в света и сред първите 20 в страните от БРИКС. Освен това той е сред елитните институции в света в 10 от 36-те дисциплини, включени в класацията на QS World University Rankings by Subject за 2015 г. СУ е включен и в класацията CWTS Leiden Ranking за 2014 г., която измерва научните резултати на 750 големи университета в света.

С 18 изследователски катедри в рамките на Инициативата за изследователски катедри на NRF в Южна Африка (SARChi), университетът се счита за лидер в областта на биомедицинските изследвания и управление на туберкулозата, биотехнологиите на виното, науките за животните и математическите бионауки. Друга катедра SARChi, в областта на биологията на инвазията, е споделена между SU и Университета на Венда. Това представлява само едно от многото партньорства на SU, както местни, така и международни. Като предпочитан изследователски партньор СУ участва и в различни международни академични мрежи.

Нашето виждане

Stellenbosch University ще бъде водещ университет с интензивни научни изследвания в Африка, световно признат като отличен, приобщаващ и иновативен, където ние напредват знания в услуга на обществото.

Нашата мисия

Stellenbosch University е университет с интензивни научни изследвания, където ние привличаме изключителни студенти, работят талантливи служители и осигуряват среда от световна класа; място, свързано със света, като същевременно обогатява и трансформира местните, континентални и глобални общности.

Характеристики на кампуса

Главният кампус в живописния университетски град Стеленбош в сърцето на Западните Кейп Уайнлендс е истинска атракция за студентите. Стеленбош се намира на около 50 км от Кейптаун и само на 30 км от международното летище в Кейптаун.

Осем факултета са в главния кампус, като Факултетът по медицина и здравни науки е разположен в кампуса Tygerberg, в непосредствена близост до академичната болница Tygerberg, и Факултетът по военни науки - единственият по рода си в Южна Африка и един от само двата в Африка - базирана във Военната академия на отбранителните сили на Южна Африка в Салдана. Бизнес училището Stellenbosch и други следдипломни програми за бизнес и планиране на Факултета по икономически и управленски науки се намират в кампуса Bellville Park.

Петият кампус на SU в Уорчестър беше официално открит през 2012 г. със стартирането на селското клинично училище Ukwanda към Факултета по медицина и здравни науки. Тук студентите по медицина и свързаните с тях здравни науки имат възможност да завършат клиничното си обучение на селска платформа. Това е още един пример за пионерската работа на SU в областта на академичните иновации.

Всяка година в кампуса се помещава и нова група от абитуриенти, които участват в програмата за свързване на науката и математиката на Stellenbosch University (SciMathUS). Програмата предлага на студенти от общности в неравностойно положение възможност да получат достъп до висше образование.

  Приемане

  Моля, запознайте се с Правилата за прием Stellenbosch University и нашите Правила и условия за нови кандидатури.

  Какви са минималните академични изисквания за пропуск за NSC (National Senior Certificate)?​

  За да получите NSC пропуск във вашата година Gr12, трябва да имате минимум 7 предмета. От тези 7 предмета се изисква да имате:

  • Два (2) южноафрикански езика;
  • Математика или математическа грамотност (1);
  • Три (3) предмета с 20 кредита и;
  • Житейска ориентация (1).

  Освен това трябва да преминете с поне:​

  • 40% минимум за вашия домашен език;
  • 40% за други два предмета и;
  • 30% за два други предмета, единият от които трябва да е официален език на първо допълнително или ниво на домашен език и;
  • ​20% в крайния предмет​

  *Житейската ориентация няма да се счита за част от вашата средна стойност.

  Какви са минималните академични изисквания за бакалавърска степен?

  • 30% за южноафрикански език на обучение и преподаване (английски или африкаанс) и
  • Оценка на постиженията 4 (50% - 59%) в четири предмета с 20 кредита.

  Как изчисляваме средната ви стойност за национален сертификат за висше образование?

  Използваме най-високия резултат за Език на учене и преподаване (английски или африкански) + (5 пъти най-добри резултати по предмети с 20 кредита, с изключение на Life Orientation, Advanced Mathematics, Mathematics 3 и всички други предмети, които не са NSC). След това общата сума се дели на 6.

  Как оценяваме международните квалификации?

  • Използваме окончателните училищни резултати от Международната учебна програма (Cambridge International, International Baccalaureate и др.), включително School of Tomorrow.
  • Щракнете тук за минималните изисквания за международни учебни програми. (Кеймбридж A-нива, AS-нива, GCSE/IGCSE/O-нива; IB диплома; American School и Abitur)
  • Освен това отговаряйте на допълнителни изисквания, специфични за програмата(ите) по ваш избор, както е посочено в очертанията на програмата в различните факултети.

  ​Какви са основните изисквания за прием за обучение в Stellenbosch University ?

  • Национален старши сертификат (NSC) или сертификат за завършване на училище от Съвета за независими изпити (IEB), заверен от Umalusi за прием в бакалавърска степен.
  • Специфични за факултета изисквания

  Визови изисквания

  Виза за обучение преди пристигане

  От чуждестранните студенти се изисква да имат валидна учебна виза, за да учат в Stellenbosch University (SU).

  SU няма право да регистрира студент без валидна виза за временно пребиваване.

  Като част от вашето заявление за виза ще трябва да представите медицинско свидетелство в допълнение към всички други документи, които може да са необходими (консултирайте се с мисията на Южна Африка, която е най-близо до вас). Вие също ще трябва да предоставите доказателство за признаване на медицинско покритие в Южна Африка от доставчик, който е регистриран в Южноафриканския съвет за медицински схеми съгласно Закона за медицинските схеми от 1998 г., както е показано на следната връзка Южноафрикански съвет за медицински схеми.

  Моля, свържете се с най-близката Висша комисия на Южна Африка, за да потвърдите процеса на кандидатстване и подкрепящите документи, необходими за кандидатстване за виза.

  Важно: Моля, имайте предвид, че получаването на виза може да отнеме до осем (8) седмици, но обстоятелствата може да варират в различните държави. Започнете кандидатстването си за виза, като се запознаете с необходимата подкрепяща документация, чието получаване може да отнеме много време. Моля, уверете се, че подавате пълно заявление за вашата виза.

  Тази информация служи само като ръководство. Изискванията за получаване на виза за Южна Африка подлежат на промяна и всяко заявление се разглежда като индивидуален случай. Винаги се допитвайте до най-близката мисия на SA, преди да пътувате до Южна Африка.

  Подновяване на виза за обучение в Южна Африка

  Моля, посетете уеб страницата за информация, свързана с разрешителното, и трябва да кандидатствате онлайн. Моля, влезте в уебсайта > Начална страница > Видове визи > Временно пребиваване/Постоянно пребиваване, след което превъртете надолу за различни категории разрешителни и техните изисквания.

  Щракнете върху началната страница на ПОПЪЛНЕТЕ ОНЛАЙН ФОРМУЛЯР, за да кандидатствате и системата автоматично ще ви преведе през целия процес на онлайн кандидатстване.

  • Създайте имейл ID и парола, за да можете да попълните онлайн приложението.
  • След като попълните формуляра онлайн, ще ви бъдат предоставени следните опции:
  • Онлайн плащане чрез дебитна/кредитна карта през защитения онлайн портал
  • EFT плащане през защитения онлайн портал
  • Предплащане в Standard Bank чрез изтегляне и попълване на онлайн генерираната банкова разписка и внасяне на парите в най-близката Standard Bank.
  • ​След като извършите плащането, ще можете да запазите дата за среща, за да подадете заявлението си за подновяване. Също така ще можете да подадете заявлението си за сертификат за полицейско свидетелство в офиса на VFS.​

  Медицинско покритие

  Изисквания за медицинско покритие за студенти Stellenbosch University

  • Министерството на вътрешните работи на Южна Африка (DHA) изисква доказателство за медицинско покритие, регистрирано в SA Council for Medical Schemes по смисъла на Закона за медицинските схеми от 1998 г. за срока на вашата учебна виза от регистрирана схема по отношение на Закона за медицинските схеми .
  • Всеки студент, който се регистрира в Stellenbosch University с учебна виза, трябва да има южноафриканско медицинско покритие от началото на учебната виза до 31 декември на конкретната академична година на регистрация.
  • Ако студент се запише отново за нова учебна година, подновяването на медицинското покритие трябва да започне на 1 януари до 31 декември на новата академична година.
  • На нито един продължаващ студент няма да бъде разрешено да бъде регистриран без медицинско покритие от януари до декември.
  • Силно се препоръчва на студентите да прочетат внимателно съдържанието на медицинското покритие, за да се уверят, че имат достатъчно покритие по време на престоя си в SA и да се свържат директно с доставчика.

  Разгледайте възможностите си:

  Моля, обърнете внимание, че Stellenbosch University не е свързан с нито един доставчик на медицинска помощ. Университетът приема всякакво медицинско покритие, стига да е регистрирано в Съвета на SA за медицински схеми. Повечето студенти, регистрирани в Stellenbosch University използват следните опции:

  • Momentum Health
  • CompCare Wellness

  Подкрепящи документи от SU International

  • Писмо за подкрепа
  • Искане за писмо за продължаване (процес на подновяване на виза за студенти
  • Формуляр за подновяване на членство в медицинска помощ
  • Заявка за писмо с покана

  Препоръки на учениците

  Живот в кампуса и съоръжения

  Stellenbosch University може да приеме около 6500 студенти в приблизително 31 университетски резиденции и други университетски места за настаняване в кампуса на Стеленбош. Петте резиденции в кампуса Tygerberg, където се намира Факултетът по здравни науки, приютяват още 1000 студенти. Повечето студенти, които учат в тези два кампуса (има общо повече от 30 000 студенти), използват частни квартири в Стеленбош и околностите му.

  Студентите, които са настанени в някоя от тези резиденции, са под наблюдението на ръководител на жилищния отдел. Жилищният ръководител от своя страна се подпомага от домашен комитет. Във всяка резиденция има и ментори. Менторите са старши студенти, които са назначени в резиденции и частни студентски организации (студенти, които живеят частно), за да помогнат на новите студенти при адаптирането им към университетския живот.

  Всеки нов студент трябва да има достъп до ментор. Менторът вече играе важна роля по време на периода на посрещане с обща помощ по отношение на въпросите за живота в университета и психосоциална подкрепа. Чрез наставника новите студенти имат възможност да участват в уелнес програмата на университета, която има за цел да подобри благосъстоянието на студентите през цялата година.

  Резиденция

  • Всяка стая разполага с мрежова точка за свързване на собствен компютър към мрежата на университета, електронни информационни ресурси, Интернет и уеб базирани инструменти за електронно обучение.
  • Съоръжения за пране
  • Обща зона "всекидневна" за общуване, гледане на телевизия или просто "разходка"
  • Всички резиденции за жени и някои от резиденциите за мъже също имат обща и/или частна зона за отдих, където посетителите могат да бъдат приемани и забавлявани.
  • Повечето от резиденциите разполагат с прекрасни дворове и/или градини за игра и почивка.

  Местоположения

  • Stellenbosch

   Private Bag X1, Matieland, 7602, Stellenbosch

  Въпроси