University of Wroclaw

University of Wroclaw

University of Wroclaw

Представление

Вроцлавският университет има богата история от повече от три века. Основан от Леополд I Хабсбург, университетът се превърна от скромно училище, ръководено от йезуити, в една от най-големите академични институции в Полша. В началото на XIX век университетът има пет факултета: философия, католическо богословие, евангелско богословие, право и медицина. По-късно тя е разширена с множество секции, лаборатории и природен музей, който съществува до днес.

След Втората световна война група от полски професори, преди това от Лвов, започнаха преподавателска и изследователска дейност във Вроцлавския университет. Първоначално те създават Факултетите по право и администрация, изкуства, природни науки, селско стопанство, ветеринарна медицина, математика, физика и химия. Някои от тези факултети скоро бяха преобразувани в други университети.

От началото на 20-ти век Вроцлавският университет издава 11 носители на Нобелова награда, като Теодор Момсен, Филип Ленърд, Едуард Бюхнер, Пол Ерлих, Фриц Хабер, Фридрих Бергиус, Ервин Шрьодингер, Ото Стърн и Макс Борн.

Днес първият и основен фокус на Университета във Вроцлав е научното изследване. Нашите учени имат многобройни връзки с колегите си от други висши учебни заведения в Полша и по света. Успехът на нашите изследователи наскоро беше признат от полските власти, които значително увеличиха финансирането както за оборудване, така и за научни изследвания в нашия университет с 80% в сравнение с предходните години.

Както в повечето страни, в Полша националната система за оценка на качеството е част от национална стратегия за подобряване на качеството на образованието. На всеки четири години Министерството на образованието оценява факултетите на всички полски университети. Миналата година 9 от 10 от нашите факултети бяха квалифицирани в най-високата категория и една беше втората по височина.

Академичният инкубатор по предприемачество е ново звено на университета във Вроцлав, предназначено да помага на студентите при стартиране на собствен бизнес, като предоставя безплатни предприемачески съвети, организира конференции, семинари, субсидира избрани инвестиции и предлага офис площи. Академичният инкубатор по предприемачество си сътрудничи с технологичния парк Вроцлав, технологичен център с лаборатории, офис площи, конферентен център и модерно мултимедийно оборудване. Целта на Технологичния парк е да създаде условия за използване на научния и индустриалния потенциал на Вроцлав и региона и да стимулира индустрията за модерни технологии. Университетът във Вроцлав се гордее, че е един от неговите акционери.

Статистика

Днес Университетът на Вроцлав е най-големият университет в региона и обучава над 26 000 студенти и около 1300 докторанти в 10 факултета. 9000 студенти завършват университета всяка година.

    Местоположения

    • Wrocław

      University Of Wroclaw Pl. Uniwersytecki 1

      Въпроси